Nutreţul combinat pentru porci, tipurle şi particularităţile utilizării

În alimentarea animalelor domestice se foloosesc pe scară largă amestecuri omogene complexe, care reprezintă diferite nutreţuri combinate, preparate în corespundere cu recete întemeiate din punct de vedere ştiinţific.
Nutreţul combinat pentru porci asigură alimentarea integrală a animalelor, astfel de nutreţ contribie la creşterea productivităţii în comparaţie cu amestecurile cerealiere neechilibrate. În componenţa nutreţului combinat sunt incluse substanţe nutritive, vitamine şi componente biologice active. Făină de iarbă în componenţa nutreţului combinat pentru porc asigură organizmul în creştere cu albimină, care contribue la degerarea mai bună a hranei şi a creşterii soprite a cărnii. Este foarte important de a îmbogăţi raţia scroafelor cu făină de iarbă: susbstanţa stimulează producerea cantităţii sporite de lapte pentru alimentarea purceilor.
Pentru creşterea şi productivitatea porcului de asemenea sunt importante microadaosurile sub formă de premixuri, substanţe bilogice active: fermenţi, aminoacizi, hormoni, antibiotici, vitamine, săruri ale microelementelor, antioxidanţi. Premixurile pot inclide de la 3 pînă la 30 componente, fiind echilibrate în corespundere cu normele calităţii în vigoare. În caz de necesitate premixurile sunt întroduse în componenţa nutreţurilor combinate.
Tipurile nutreţurilor combinate pentru porciÎn ramura creşeterii porcinelor se folosesc cîteva tipuri de nutreţuri combinate. Conform formei fizice nutreţurile combinate sînt divizate în trei grupuri: nutreţ combinat friabil, componenţă granulată, mărunţire, făină grisată.
Conform scopului de întrebuinţare nutreţurile combinate sînt divizate în două tipuri:
- Componente concentrate. Ele reprezină amestecuri a diferitor nutreţuri combinate. Se folosesc la organizarea alimentării biologice integrale. Aceste amestecuri sunt binevenite pentru toate grupele de animale. Se caracterizează prin conţinut sporit de componente minerale, microaditive, proteină. De regulă se folosesc la îngrăşarea cu furaje rudimentare, cereale, şi nutreţuri suculente.
- Nutreţurile combinate de raţia integrală. Acestea se folosesc la fermele de creştere a porcinelor. Asigură pe deplin animalele cu substanţe biologice, minerale şi nutritive, însă necesită întroducerea făinei de iarbă pînă la 15 %. Îngrăşarea porcilor se efectuiază conform diferitor scheme:
- Îngrăşarea pentru carne. Cel mai răspîndit tip de îngrăşare a purceilor ( 3 - 8 luni ). Îngrăşare cu becon. Faţă de calitatea producţiei se înaintează cerinţe deosebite, ce determină complexitatea selectării nutreţurilor combinate. Alimentarea se efectuiază în corespundere strictă cu normele în vigoare.
- Îngrăşarea în scopul obţinerii grăsimii. În scopul creşterii calităţii cărnii a animalelor pentru rebut se folosesc componente speciale, care dau posibilitate de a obţine slănină şpic şi osînză. Compoziţia furajului trebue să conţiă un procent sporit de glucide, şi un procent neînsemnat de proteină.
Diferiţe adaosuri influenţează negativ asupra calităţii cărnii de porc, pe care deţinătorii de ferme se stărue să le întroducă în raţia alimentării animalelor: ovăs, soia, făină de peşte. Aceste adaosuri pot constitui nu mai mult de 25 la sută de la volumul total al normei zilnice.
La implementarea acestor adaosuri este necesar de a majora conţinutul componentelor de raţie, care contribue la creşterea calităţii cărnii. Folosirea nutreţurilor combinate moderne dau posibilitate nu numai de a obţine o raţie zilnică echilibrată pentru grupele de animale de diferită vîrstă, dar şi de a evita otrăvirea şi disfuncţia tractului intestinal şi stomacal: comopentele granulate de raţie integrală în procesul producerii sunt supuse tratării termice speciale, ce contribue la sporirea asimilării componentelor şi exclude riscul prezenţei microbilor patogeni.
Particularităţile alimentării porcilor.Porcii sunt obişnuiţi cu hrana deja după 5 - 7 zile de viaţă, cînd laptele devine insuficient pentru dezvoltarea integrală. În decursul primei perioade de alimentare se efectiază înţărcarea purceilor, din aceste considerente în aciastă perioadă nu se recomandă de a schimba raţia. În decursul perioadei a doua alimentarea poate fi alterată cu alte furaje combinate, tranziţia se efectuiază în decurs de trei zile. A treia perioadă este similară primei perioade de alimentare, limitări cu referinţă la folosirea furajului nu sunt prevăzute. Următoarea perioadă de tranziţie la folosirea furajelor combinate este posibilă în perioada a patra de alimentare.
La nutriţia animalelor domestice este necesar de a selecta corect nutreţul combinat pentru porci în dependenţă de vîrsta lor. Furajul este folosit conform grupului de proci recomandat de firma producătoare: îngrăşarea porcilor în prima perioada, îngrăşarea în scopul obţinerii grăsimii. Porcii pot fi alimentaţi cu furaj combinat în stare umedă sau solidă. În cazul în care porcii consumă hrană uscată, este necesar de asigura accesul liber la apa potabilă. La umidificarea hranei combinate umiditatea acesteia să fie în limitele de 70%.
Selecatrea corectă a hranei poate fi determinată după starea şi aparenţa purceilor: procii se deosebesc prin părul mătăsos, copite curate şi strălucitoare, coadă – cîrlig, precum şi prin mobilitate, apetit sporit. În perioada trecerii la un alt tip nou de hrană, este deosebit de important de a ţine cont de raţia anterioară a purcelului. Luînd în consideraţie componentele cu care au fost alimentaţi anterior purceii, se poate face o selectare corectă în favoarea adăugării în raţie a adaosurilor concrete şi a furejelor combinate, ce asigură pătrunderea sistematică a substanţelor folositoare şi necesare în organizm.