Alimentarea fazanilor

Fazanul este o pasăre voracită. În sînul naturii el este un colector neobosit de insecte, gînaci, furnici, cînele – babei; păianjeni, melci şi alte vietăţi (chiar şi broaşte, şopîrle, şerpi şi şoareci). De asemenea foloseşte în calitate de harnă grîu şi seminţe ale culturilor de cîmp şi a celor sălbatice. Fazanul poate fi alimentat cu nutreţuri combinate destinate pentru păsări broileri, însă atunci se va include în raţia lor o cantitate mare de albumine de origine animală. Fazanul consumă zilnic 78 – 100 gr de nutreţuri combinate, ce constitue de 4 ori mai puţin, decît este necesar pentru nutriţia găinii şi în decurs de trei luni va atinge greutatea „matură” de 1,3 kg.
Însă pentru a obţine un fazan exotic de culoare roşie – vişinie, va fi necear pentru a aştepta două luni, pînă cînd puiul de fazan va năpîrlirii.
În perioada de toamnă - vară pentru nutriţia unui fazan se cheltuie zilnic 75 kg de nutreţ combinat. În afară de aceasta, este indispensabilă nutriţia fazanilor în această perioadă cu brînză moale, carne tocată, amestecuri de produse cu sînge, (în cazul care aţi tăiat vre-un animal sau pasăre). De asemenea nu este de prisos de a alimenta fazanii pe bază regulată cu legume şi rădăcinoase tăite mărunt şi ovăs germinat, Către sfîrşitul lunii iuanuarie, cînd fazanii se pregătesc pentru perioada de reproducere, cantitatea nutreţului pentru un fazan se majorează pînă la 85 gr. Se majorească de asemena raţia suplimentară de minerale. În afară de aceasta raţia va include morcov şi cartofi fierţi.
La începtul perioadei de primăvară – vară (martie - aprilie) nutreţurile combinate vor constitui cel puţin 105 gr pentru un fazan. În mixer se adaogă 5 gr. de ulei vegetal şi 2-3 gr. de cretă pentru un fazan.
Valoarea nominală a nutreţului pentru fazani trebue să conţină nu mai puţin de 20% - albumină, 1,7% - calciu, 0,9% - fosfor.
Proteinele. Cea mai mare parte componentă a organizmului viu o constitue proteinele (albuminele) Ele sunt necesare atît pentru crearea ţesuturilor şi organelor corpului păsării precum şi pentru activitatea lor vitală. În cantităţi mari albumina se conţine în furajele de origine animală, făina de soie, porumb. Albuminele de origine animalieră în brînză moale, lapte, ou de găină, insectele şi larvele lor au o componenţă mult mai bogată de aminoacizi, decît cele de origine vegetală. Din aceste considerente fazanii necesită nutriţie şi hrană de origine animală. Dacă conţinutul de albumină în raţia păsărilor este insuficient sau este de valoare relativă conform componenţei de aminoacizi, apoi ei au o reţinere în dezvoltarea lor, încetinează creşterea, se observă o slăbire şi istovire a organizmului.
Substanţele minerale se divizează în macro şi micro elemente.
Raţia psărilor trebue să fie echilibrată ţinînd cont de trei macroelemente:
Calciu, fosfor şi natriu, precum şi şase microelemnete: mangan, zinc, iod, fier, cupru, cobalt.
Aceste substanţe se conţin în coaja de ou măcinată, în tencuiala obişnuită, în cretă, făină de oase.
Însă cea mai completă structură a substanţelor necesare în alimentarea suplimentară cu minerale, este cea cu conţint de cretă - (10%), cochilie de scoică sau coajă de ou - (40%), gluconat de calciu - (10%), lactat de calciu - (10%), glicerofosfat de calciu - (5%), sulf (15%), argilă, (10%). Toate componentele pentru alimentarea suplimentară se macină muniţios, se amesteacă şi se întroduc sub formă uscată într - o troaca separată.