Aditivi furajeri și nutreţuri combinate pentru pui

Prima săptămînă de viaţă a puilor este considerată cea mai critică. De organizarea regimului corect de alimentare, de condiţiile de temperatură şi de măsurile de profilaxie întreprinse depinde sănătatea ulteriară a păsărilor.
Regimul alimentarCea mai simplă şi accesibilă metodă de alimentare a puilor de la vărsta de 1 zile este considerată nutreţul combinat starter. Acesta este fabricat la întreprinderi specializate, care produc nutreţuri pentru animale domestice şi păsări. În condiţii casnice acest nutreţ este denumit „nulitate”. Pe bază nutreţului start puii sînt crescuţi pe parcursul a circa două săptămîni. În cazul în care în această perioadă nu au avut loc devieri în sănătatea acestora, atunci se poate de început procesul de adăugare a nutreţului combinat obişnuit pentru găinile ouătoare. La expirarea a trei săptămîni puii tineri se transferă la alimentare cu nutreţ combinat obişnuit. Nutreţul combinat start conţine toate elementele necesare pentru creşterea şi dezvoltarea normală a puiului. Pentru pui este benefic de a adăuga în nutreţul combinat verdeaţă tînără (mai cu seamă este preferabilă păpădia şi ceapa verde). După vîrsta aproximativă de o săptămînă puii se alimentează cu peşte de mare mărunţit şi cu măruntae (ficat de bovine, plămîni, inimă). Cu astfel de nutreţuri puii cresc repede, sunt robuşti şi activi.
Regimul de temperaturăDupă ce puiul a spart găoacea, el este plasat pentru cîteva ore în incubator pentru a se zvînta, apoi se plasează sub lampă cu temperatura în cutie nu mai mică de 35 oC. După comporatmentul piulor se poate determina dacă regimul stabilit pentru ei este optimal. În cazul în care temperatura stabilită este corectă, puii vor ciuguli bine hrana, vor fugi, dormi, plasîndu-se liber pe toată suprafaţa cutiei. În cazul care temperatura este insuficientă, puii se strîng în grămăjoare. În cazul în care temperatura în cutie este excesivă, atunci puii sunt moleşaţi şi se vor dispersa cît mai departe de sursa de căldură. Din aceste considerente prezenţa termometrului este obligatorie, mai cu seamă în decursul primei săptămîni de viaţă a puilor.
Măsuri de profilaxieDeoarece pasările care cresc pe pămînt în condiţii de gospodărie privată, sunt supuse primejdiilor posibile din punct de vedere a molipsirii cu diferite maladii, procedurile profilactice constituie condiţii obligatorii pentru creşterea sănătoasă şi deplină a păsărilor tinere. Puii pot fi infecţaţi la naştere, deoarece pe coaja oului rămîne o cantiatate sporită de bactreii patogene. Din aceste considerente înainte de plasarea în incubator toate ouăle se tratează cu apă oxigenată de farmacie, iar apoi chiar din prima zi se adaogă în băutură penicilină şi alte antibiotice speciale cu un spectru larg de acţiune. Aceste mijloace sunt în stare să nimicească focarele de infecţie apărute, şi puii care au supraveţuit o săptămînă cu administrarea medicamentului în doze profilactice, deja nu vor fi supuşi infecţiei cu salmonelă, coccidioze şi alte boli infecţioase. De regulă, epizotiile în majoritatea lor au loc în primele zile de viaţă a puilor. Şi dacă în această perioadă se întreprind măsurile necesare, atunci pierderile pot fi egalate cu zero şi se obţine o integritate de 100%.
În continuare vă prezentăm norma zilnică de elemente pe care trebuie s-o primească puii pentru o dezvoltare normală. În tabelele de mai jos sunt prezente normele pentru pui cu vîrsta de pînă la 4 zile! Care sunt normele pentru fiecare cliclu de viață puteți vedea aici. La fel cu ajutorul calculatorului puteți afla dacă păsările dumneavoastră primesc zilnic norma de elemente necesare.
lizină | metionină | cistină | triptofan | arginină | histidina | leucină | izoleucina | fenilalanină | tirozină | treonină | valină | glicină | Ca | P | Na | |
100 Broiler (1-4 zile) | 95 | 31 | 25 | 21 | 97 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 25 | 47 | 18 |
Diferența |
A | D3 | E | K | B1 | B2 | B3 | B4 | B5 | B6 | Bc | B12 | H | C | |
100 Broiler (1-4 zile) | 100000 | 15000 | 0.1 | 0.02 | 0.02 | 0.03 | 0.1 | 5 | 0.3 | 0.03 | 0.005 | 0.00025 | 0.001 | 0.5 |
Diferența |