Nutreţ pentru păstrăv

La creşeterea păstrăvului se folosesc numai nutreţuri integrale. Se disting aşa denumite nutreţuri start pentru alimentarea larvelor şi puilor de peşte cu masa de pînă la 5 gr., şi nutreţuri de producere - pentru alimentarea peştelui cu greutatea mai mare de 5 kg. Nutreţurile start trebuie să conţină nu mai puţin de 45 - 50 % de proteină brută, îndeosebi de origine animală, 11 - 15% de grăsimi, 14 - 20% de elemente biologice şi vitamine, structură celulară nu mai mare de 2%, substanţe minerale 10 – 12 % şi 12 - 15 mii kDj de energie digerată (asimilată) la 1kg de nutreţ.
Nureţurile de producere trebue să conţină nu mai puţin de 40 – 45 % proteine, 7-15% grăsimi, 20 – 25 elemente biologice şi vitamine, nu mai mult de 3% structură celulară, 10 - 15% substanţe minerale şi numai puţin de 10 – 12 000 kJ energie digerată la 1 kg de amestec de nutreţ. În afară de aceasta nutreţul combinat pentru păstrăv trebue să conţină toate cei zece aminoacizi indispensabili în cantitate nu mai mică de: lizină - 2,1%; metonină - 0,5%; triptofan - 0,2%; arginină – 2,5%; histidină- 0,7%; leucină – 1,6%; izoleicină – 1%; fenilalalnină – 2,1%; treonină – 0,8%; valină – 1,6%. Toate eceste cerinţe sunt satisfăcute de nutreţurile combinate, reţetele cărora sînt incluse în tabelul nr. 16. Toate nutreţurile au demonstart rezultate satisfăcătoare în cadrul fermelor de creştere a păstrăvului.